Aplikace výtvarných činností s přesahem do prosociální výchovy v práci s mladými dospělými ve výkonu vazby - Janská, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výtvarné činnosti s přesahem do prosociální výchovy v oblasti sociální práce s mladými dospělými ve výkonu vazby. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. První část vymezuje některé základní pojmy, charakteristiku cílové skupiny s důrazem na výkon vazby a aktivity realizované v této oblasti. Vymezuje také pedagogiku a pedagogické disciplíny, které se vztahují k penitenciárnímu prostředí. V teoretické části dále definuje pojmy související s výtvarnými činnostmi, uměním a prosociálností a jejich význam v lidském životě. Praktická část je realizována ve Vazební věznice v Českých Budějovicích se zaměřením na cílovou skupinu mladých dospělých ve výkonu vazby. Poznatky z teoretické části jsou zde aplikovány na základě výtvarných činností prostřednictvím vlastního projektu s názvem ?Putování Malého prince?, který je zaměřen na rozvoj kreativity a spolupráce v rámci prosociálnosti. Nabízí nám pohled na jednu z možností smysluplného využívání volného času u obviněných osob.
Application of creative activities as part of the socialization of young adults serving a prison sentence
Keywords: Věznice; vězeňství; výkon vazby; mladí dospělí; obviněné osoby; penitenciární práce; penitenciární prostředí; volný čas; zájmové činnosti; pedagogika volného času; pedagog; vzdělávací aktivity; výchovné aktivity; kreativita; výtvarné činnosti; prosociální výchova.; prison; imprisonment; prison sentence; young adults; accused people; work in prison; prison background; free time; interests activities; pedagogy of free time; pedagogue; educational activities; pedagogical activities; creativity; creative activities; socialization.