Vliv barvy překážky na kvalitu výkonu koně - Holinková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem barvy překážky na kvalitu výkonu koně. Do pokusu bylo zapojeno 11 koní různých věkových kategorií a plemen s rekreačním i sportovním využitím. Byl testován vliv jednotlivých barev (červená, žlutá, zelená a modrá) na úspěšnost překonání překážky. Vlastním sledováním byla vyhodnocena úspěšnost v překonávání překážek jednotlivých barev a vliv vybraných ukazatelů na úspěšné překonání překážek jednotlivých barev. Vybranými ukazateli bylo pohlaví koně, výška skoku, věk koně a typ jízdárny. Nejúspěšněji koně překonávali bez shození překážku žluté (96,4%) a červené (95,2%) barvy, méně úspěšní byli u zelené (85,7%) a modré (83,3%) barvy. Úspěšné překonání zahrnuje i dotek přední, nebo zadní končetinou bez shození skoku, kde byly shodné hodnoty u doteku přední i zadní končetinou u červené barvy (7,1%), ale i u zelené barvy (9,5%). U žluté barvy byl znatelně větší výskyt chyb přední končetinou (11,9%), než zadní končetinou (4,7%). U modré barvy byl také větší výskyt chyb přední končetinou (10,7%), než zadní končetinou (9,5%), ale tento rozdíl není tak patrný jako u žluté barvy. Ve vztahu vybraných ukazatelů na úspěšné překonání překážek jednotlivých barev nebyl na základě hodnot korelačních koeficientů prokázán statisticky významný vliv pohlaví a typu jízdárny na úspěšnost koně. Statisticky významný vliv se prokázal pouze u vlivu výšky skoku na zeleně zbarvenou překážku s korelačním koeficientem rxy = -0,236+ (čím byla zelená překážka vyšší, tím se snižovala úspěšnost jejího překonání) a u vlivu věku na žlutě zbarvenou překážku s korelačním koeficientem rxy = -0,377+++ (se zvyšujícím se věkem koně se snižovala úspěšnost překonání žluté překážky).
Influence the colour of an obstacle has on the jumping performance of horses.
Keywords: kůň; barvy; překážka; výkon; horse; colours; obstacle; performance