Analýza metod měření radioaktivního materiálu při transportech v jaderné elektrárně - Plaňanský, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem mé bakalářské práce je analyzovat stávající metody měření příkonu dávkového ekvivalentu gama při transportech radioaktivního materiálu a ověřit možnost využití přenosného scintilačního spektrometru Inspector 1000, který má, na rozdíl od v současnosti používaného přístroje FH40G-10, spektrometrické vlastnosti a vzhledem k jeho konstrukci i rychlejší odezvu. Na začátku práce je uveden stručný popis jednotlivých druhů transportů radioaktivního materiálu uskutečňovaných v rámci provozu jaderné elektrárny Temelín. Čtenář se zde dočte o dispozičním řešení vjezdu a výjezdu z ETE a o způsobech a podmínkách přeprav aktivního materiálu. Následuje popis principů detekce ionizujícího záření včetně rozdělení jednotlivých druhů detektorů. Práce pokračuje popisem v současnosti používané metody měření příkonu dávkového ekvivalentu gama a uvádí i základní rozdělení přírodních a umělých radionuklidů. K naplnění cíle této bakalářské práce bylo proto provedeno srovnávací měření včetně vyhodnocení a porovnání naměřených hodnot příkonu dávkového ekvivalentu gama. Na základě těchto výsledků doporučuji pro naplňování monitorovacího programu ETE vybrat přístroj Inspector 1000.
Analysis methods of measurement of radioactive material during transports in the nuclear power plant
Keywords: radioaktivní materiál; příkon dávkového ekvivalentu gama; ionizující záření; měření; transport; radioaktive material; input of the gama batch equivalent; ionizing radiation; measurement; transport