Trestněprávní odpovědnost právnické osoby zprostředkující náhradní mateřství - Svatoš, Roman; Konečná, Hana (Wolters Kluwer ČR a.s., 2019)
Problematika náhradního mateřství je v posledních letech zejména s rozvojem medicíny stále diskutovanější téma. Náhradní mateřství je jedna z nejsložitějších procedur patřících do tzv. asistované reprodukce. Složitost procedury přináší mnoho právních problémů jak v oblasti civilního práva, tak v oblasti práva trestního. V některých zemích vznikly a vznikají agentury, které zprostředkovávají kontakt mezi objednavateli a náhradní matkou. V České republice (zatím) takovéto agentury oficiálně nevznikly, ale tlak na jejich vznik bude stále stoupat. Smyslem tohoto příspěvku je analyzovat stav z pohledu trestněprávního, a to konkrétně trestněprávní postavení právnické osoby, která by zprostředkovávala kontakt mezi žadateli a náhradními matkami.
Criminal law responsibility of artifical person who is mediating replacement maternity
Keywords: trestněprávní odpovědnost; právnická osoba; náhradní mateřství; criminal law responsibility; artifical person; replacement maternity