Statistické šetření vybraných parametrů vývoje požárů v okresech České republiky v letech 1997-2017 - Novotná, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce "Statistické šetření vybraných parametrů vývoje požárů v okresech České republiky v letech 1997-2017" se zabývá získáním a zhodnocením dat vybraných parametrů o požárech v okresech ČR v letech 1997-2017. Vybranými parametry vztaženými na jednotlivé okresy v uvedeném období se staly výše požárů a výše škod s těmito počty požáru spojenými. Téma diplomové práce se zabývá oblastí požárů, kterou lze klasifikovat jako třídu jevů "segment mimořádných událostí" spojenou s teorií "ochrany obyvatelstva". U zpracovaného aplikovaného kvantitativního výzkumu autorka ohodnotila metodologickou triangulaci (poměr kvantity dané existující teorií a nově zpracované kvality znamenající přínos pro již existující teorii) proporcí 90:10. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy a oblasti týkající se požárů, které vycházejí zejména z platných legislativních předpisů. V této části je podrobněji popsán pojem požární ochrana a prevence. V posledním oddíle této části jsou shrnuty základní metody deskriptivní a matematické statistiky, které byly využity při zpracovávání praktické části diplomové práce. V praktické části diplomové práce jsou ověřovány tři hypotézy. Hypotézy byly zkoumány na základě získaných a statisticky zpracovaných dat uveřejněných ve statistických ročenkách Hasičského záchranného sboru ČR. Pro zpracování praktické části byly vybrány základní metody deskriptivní a matematické statistiky, kterými jsou tato data zpracována. V metodice jsou uvedeny použité metody statistiky. Využití práce spočívá zejména v ověření algoritmu statistiky pro šetření požárů, dvourozměrnou statistickou metodu lze aplikovat na problémy mimořádných událostí. Dalším přínosem by mohlo být navržení navazujících prací, které by se např. zabývaly dalšími parametry požárů jako jsou požáry podle odvětví kde vznikly, počtu úmrtí nebo počtu zranění. Dalším přínosem by mohlo být navržení navazujících prací, které by se např. zabývaly dalšími parametry požárů v jednotlivých okresech - např. požáry podle odvětví, podle počtu úmrtí nebo počtu zranění.
The Statistical Investigation Selected Parameters of Development of Fires in the Districts of the Czech Republic in 1997-2017
Keywords: požární ochrana; požární prevence; požár; hasičský záchranný sbor; deskriptivní statistika; matematická statistika; regresní analýza; korelační analýza; fire protection; fire prevention; fire; fire brigade; descriptive statistics; mathematical statistics; regression analysis; correlation analysis