Vztah volného času ke spiritualitě podle Paula Heintzmana - Jandová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá vztahem volného času ke spiritualitě z křesťanské perspektivy s cílem vytvořit pevnou myšlenkovou základnu pro působení křesťanských pedagogů volného času v prostředí interkulturního a mezi-náboženského dialogu. Stěžejní částí práce je komentovaný překlad vybraných kapitol anglické knihy Paula Heintzmana "Volný čas a spiritualita", která na základě syntézy zdrojů biblických, historických i současných podrobně zkoumá, jak mohou křesťané a církev uchopit jev volného času v současné společnosti. Vlastnímu překladu předchází úvodní studie a následuje jej diskuze. Diskuze dává výsledky překladu do souvislosti se zjištěními a závěry českých autorů a s pojetím volného času na Teologické fakultě Jihočeské univerzity.
The relationship between leisure and spirituality according to Paul Heintzman
Keywords: volný čas; spiritualita; křesťanství; teologie volného času; etika volného času; holistické pojetí volného času; sociálně-psychologické pojetí volného času jako stavu mysli; optimální prožívání; subjektivní prožívání; flow; leisure; spirituality; Christianity; theology of leisure; leisure ethics; the holistic concept of leisure; leisure as a state of mind; optimal experience; subjective experience; flow