Šerm jako součást výchovy - Novotná, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce hovoří o výuce šermu v minulosti až do současnosti. Kdy poukazuje na, že prvotní způsob boje se vyvinul a změnil ve volnočasovou aktivitu a sport. Znázorňuje vznik a svébytné fungování několika volnočasových aktivit, kterým dal základy. Další část práce je představením nemnoho skupin věnující se oživené historii, historickému šermu a experimentální archeologii v Čechách i v zahraničí. Poslední část znázorňuje možné využití principů a metodiky volnočasové pedagogiky v těchto volnočasových aktivitách, jako prevenci před sociálně patologickými jevy ohrožující adolescenty.
Fencing as part of education
Keywords: boj; výuka šermu; šerm; sportovní šerm; historický šerm; oživená historie; rytíř; renesanční aristokrat; olympijské hry; experimentální archeologie; sociálně patologické jevy; prevence; volný čas; historie; Key words: fight; fencing teaching; fencing; historic(al) fencing; living history; knight; renaissance aristokrat; hry olympic games; experimental archeology; sociological and pathological phenomenas; preventiv; free time; history