Život ve vzpomínkách (Prezentace starobylosti a urozenosti Buquoyů, Czerninů z Chudenic a Schwarzenbergů) - Rudová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
V období ''dlouhého'' 19. století, v době ohrožení samé podstaty šlechtictví, chtěli aristokraté přiblížit význam svých rodů. K tomu využívali různé formy prezentace: vzhledu venkovských rezidencí, budování rodinných hrobek, účast na historických výstavách. Tato diplomová práce se zabývá formami prezentace vznešenosti tří jihočeských šlechtických rodů - Buquoyů, Czerninů z Chudenic a Schwarzenbergů. Důraz klade na stavební aktivitu aristokratů či vizuální představení starobylosti a urozenosti, stranou však nenechává literární činnost archivářů či jiné formy prezentace. V 19. století se šlechtická sídla upravovala v duchu historismu, ale svou roli sehráli i samotní stavebníci, jejich (umělecké) zájmy a představy o dějinách. V některých případech poodhalí tato práce také inspirace a motivy, které příslušníky jihočeské šlechty k náročným přestavbám vedly.
Life in memories (Presentation of the ancietry and the nobility of the Buquoys, the Czernins of Chudenice and the Schwarzenbergs)
Keywords: prezentace šlechtického rodu; paměť; romantický historismus; Buquoyové; Czernonové z Chudenic; Schwarzenbergové; presentation of the noble family; memory; romantic historicism; the Buquoys; the Czernins of Chudenice; the Schwarzenbergs