Stylizace mluvenosti v dílech Jáchyma Topola a Patrika Hartla - Hucek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce nesoucí název Stylizace mluvenosti v dílech Jáchyma Topola a Patrika Hartla představuje základní lingvistickou analýzu novely a románů Chladnou zemí, Kloktat dehet, Nejlepší víkend a Okamžiky štěstí. Cílem práce je seznámení s teoretickou stránkou lingvistické analýzy a následné prezentování nalezených jevů ve vybraných dílech. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaobírá obecným pojetím jazykové a textové výstavby. Ta je podpořena praktickou částí práce. Náplní praktické části je vlastní analýza, která je rozdělena na jazykovou výstavbu a textovou výstavbu. V rámci jazykové výstavby jsou vybraná díla zkoumána z pohledu foneticko-fonologického, morfologického, syntaktického a lexikálního. Textová výstavba zkoumá kompozici děl, jejich horizontální a vertikální členění. Výsledkem práce je představení základních a nejčastějších jevů vyskytujících se ve vybraných dílech.
Style of speech in the works of Jáchym Topol and Patrik Hartl
Keywords: Jáchym Topol; Patrik Hartl; Kloktat dehet; Chladnou zemí; Nejlepší víkend; Okamžiky štěstí; stylistika; analýza; text; dílo; Jáchym Topol; Patrik Hartl; Through a chilly land; Gargling tar; The Best Weekend; Moments of Happiness; stylistics; analysis; text; work