OBRAZY MĚSTA (cyklus obrazů). Obraz města v českém malířství na konci 19. století i na počátku 20. století. - Gazdová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace Tato diplomová práce sestává ze dvou částí. Hlavní část tvoří cyklus maleb na téma Obrazy města. Jako téma mých obrazů jsem zvolila město České Budějovice, ve kterém žiji od útlého dětství a ve kterém jsem hledala inspiraci. Náměty byla různá místa, pohledy do uliček starého města, schovaná zákoutí, zimní ulice, pohled na nábřeží u řeky Malše, můj pohled z okna atd. Teoretický text má být sondou do tématu města na konci 19. století a na počátku 20. století. Zachycuje různé přístupy výtvarníků. Tímto tématem se zabývalo mnoho tvůrců, a proto zde uvádím jen malou část těch, které také inspirovalo město jako takové. Součástí textu je kapitola reflektující tvůrčí proces v mé vlastní malbě. Text doplňuje obrazová dokumentace ilustrující vybrané příklady maleb města. Rovněž jsou přiloženy reprodukce mých prací.
Pictures of the city (Cycle of paitings) City theme in Czech art in the end of 19th century and the begining of the 20th century.