Vývoj a perspektivy návštěvnosti Chalupské a Jezerní slatě (NP Šumava) - Dutka, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2013)
Šumavské slatě jsou velmi cenným biotopem s výskytem vyhraněné flóry a fauny, včetně glaciálních reliktů. Zároveň jsou to lokality turisticky atraktivní, proto je důležité najít vhodný kompromis mezi jejich návštěvností a ochranou. Práce se zabývá vývojem turistické návštěvnosti Chalupské a Jezerní slati v rozmezí dvou let (2010, 2012) a rozšiřuje bakalářskou práci (Porovnání Chalupské a Jezerní slatě z hlediska jejich návštěvnosti). Je rozdělena na dvě hlavní části. První, teoretická část, obsahuje literární rešerši o charakteristice šumavských slatí a turismu v této lokalitě. Praktická část práce monitoruje návštěvnost obou slatí a zpracovává dotazníkové šetření, zaměřené na specifika turistů a jejich priorit při navštívení Chalupské a Jezerní slatě a dopravy na tyto lokality. Bylo zvoleno pět termínů pro terénní pozorování, monitorování a dotazníkové šetření. v roce 2012 byly zvoleny termíny blízké termínům z výzkumu v roce 2010. Na každé lokalitě se podařilo získat 200 vyplněných dotazníků. Výsledky z obou výzkumů byly porovnány mezi sebou. Bylo zjištěno, že počet návštěvníků na slatích stále narůstá. Na Jezerní slati bylo zaznamenáno 1438 návštěvníků, na slati Chalupské 1106 turistů. Jezerní slať byla i v roce 2012 navštěvovanější než slať Chalupská. Nejvíce turistů přijelo na slatě na kole, ačkoliv byl zaznamenán nárůst návštěvníků, kteří využili také autobusové dopravy. Velkým překvapením byl velmi výrazný nárůst turistů, kteří měli s sebou psa. V roce 2012 byli návštěvníci Jezerní slatě oproti roku 2010 častěji ubytováni v kempu. V závěru práce je nastíněn další možný vývoj a perspektiva zkoumaných slatí v čase budoucím.
Development end perspectives of attendance of two peat bogs (Chalupská a Jezerní slať) in Šumava National Park
Keywords: NP Šumava; Šumavské slatě; turismus; turistická návštěvnost; dotazníkové šetření; National Park Šumava; Peat bogs of the Šumava; touristic attendance; questionnaire