Bram Stoker and Sheridan Le Fanu: An Anaylsis of their Irish Horror Fiction/Bram Stoker a Sheridan Le Fanu: Analýza jejich Irských hororových příběhů - Holíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce "Bram Stoker a Sheridan LeFanu: Analýza jejich irských hororových příběhů" se zabývá analýzou nejrůznějších aspektů spojených s tématy hororových příběhů těchto dvou irských spisovatelů. Oba spisovatelé, Joseph Sheridan LeFanu a Bram Stoker, byli protestanti z Dublinu, jejichž díla jsou známa po celém světě. Důraz je kladen na rozbor gotického prostředí a cílem práce je najít a analyzovat charakteristické prvky gotické fikce u těchto autorů. Tato práce se zabývá knihou Dracula (1897) od Brama Stokera a také příběhem "Dracula's Guest". Dále bude práce analyzovat novelu Carmilla a povídku "The Familiar" od Josepha Sheridana LeFanu.
Bram Stoker and Sheridan Le Fanu: An Anaylsis of their Irish Horror Fiction
Keywords: Gotický román; společnost; Dracula; Carmilla; upír; sexualita; Gothic novel; society; Dracula; Carmilla; vampire; sexuality