Skrytá hrozba elektromagnetismu komunikačních sítí - Hynek, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá vlivem elektromagnetismu komunikačních sítí na lidský organismus. Hlavním cílem je analýza odpovědí respondentů na používání zařízení, která generují elektromagnetické vlny. Dalším cílem je popsání veličiny SAR, která může stanovit škodlivost elektromagnetických vln na organismus. Posledním cílem je zmapování a poskytnutí obrazu výskytu různých vln ve zvolených lokalitách. V rámci hlavního cíle byla stanovena hypotéza, že 30 % respondentů bude denně vystavena vlnám blížícím se hraniční povolené hodnotě SAR. K ověření hypotézy byl sestaven dotazník, osloveni žáci, pedagogové i široká veřejnost, a následně byla provedena analýza otázek porovnáním v tabulce a za pomoci statistického šetření. Druhého cíle bylo dosaženo prostudováním legislativních norem, odborných zahraničních článků a oficiálních stránek klíčových společností, které spravují protokoly a standardy komunikačních zařízení. Poslední cíl byl splněn za pomoci diagnostických aplikací a práci v terénu, kde byly měřeny hodnoty signálů ve vytipovaných lokalitách. Původní hypotéza nebyla prokázána, možné ohrožení je na mnohem nižší hranici a s nástupem nových technologií, společně s dodržováním nastavených limitů a norem, by docházelo k ohrožení zdraví zcela výjimečně. Druhý cíl byl splněn přehledným popisem a zjištěním, že výrobci tuto veličinu akceptují. Poslední cíl byl dosažen podrobným průzkumem, interaktivitou během vlastního měření a demonstrací optimalizace wifi sítě. Výstupy diplomové práce budou využity ke zlepšení informovanosti veřejnosti o skrytých hrozbách elektromagnetismu. Práce může dále sloužit dalšímu prozkoumání vlivu nastupujících generací komunikačních zařízení a technologií.
The hidden threat of electromagnetism of communication networks
Keywords: Elektromagnetismus; elektromagnetické záření; neionizující záření; komunikační zařízení; router; BTS; GSM; mobilní telefon; Wi-Fi; Bluetooth; SAR; Electromagnetism; electromagnetic radiation; non-ionizing radiation; communication devices; a router; BTS; GSM; a mobile phone; Wi-Fi; Bluetooth; SAR