Vznik, růst a působení křesťanských společenství na sídlišti Černý Most v Praze 14 - Winsted, Margareta (Jihočeská univerzita, 2008)
Na sídlišti Černý Most v Praze 14 působí od roku 2000 čtyři křesťanská společenství - Církev bratrská, Křesťanské společenství Praha, římskokatolická církev a Církev adventistů sedmého dne. V práci popisuji vznik, růst a aktivity těchto společenství v letech 2000 až 2007, se zaměřením na Církev bratrskou. V první části práce charakterizuji jednotlivé církve obecně, jejich příchod na sídliště a jejich velikost. V dalších kapitolách pak zmiňuji aktivity církví zaměřené na péči o věřící a na jejich evangelizační úsilí. Zajímavá je vzájemná spolupráce církví i spolupráce a podpora ze strany Městského úřadu Prahy 14 v oblasti vzdělávací a sociální. Celkový přehled situace na sídli Černý Most stručně doplňuji o aktivity muslimské komunity a ústředí Svědků Jehovových. Celkové duchovní působení křesťanských komunit je v oblasti anonymního sídliště velmi náročné.
Rise, Growth and Activities of Christian Communities in the Černý Most Housing Development in Prague 14
Keywords: křesťanská společenství; církve; farnost; bohoslužba; evangelizační úsilí; církevní organizace; křesťanské hodnoty; muslimská komunita; Christian communities; churches; parish; church service; evangelistic effort; church organization; Christian values; Muslim community