Sociální aspekty v přístupu k rodičovství v České republice - Čarnická, Hana (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma mé diplomové práce se týká sociálních aspektů v přístupu k rodičovství. V české společnosti došlo v rodinném chování v posledních desetiletích k mnoha změnám. Záměrem této práce je přispět k porozumění sociálním jevům, které mají vliv na utváření postojů a bezprostřednímu přístupu k rodičovství současné populace a zasazení výzkumů těchto aspektů do širšího rámce odborného reflexe sociodemografických faktorů. První oddíl teoretické části práce se zabývá historickými proměnami v rodinném chování a jeho současnými trendy. Dále v něm uvádím přehled základních demografických dat vztahujících se k rodičovství. Druhý oddíl teoretické části popisuje vývoj rodinné politiky v ČR a její současný stav s akcentem na současná prorodinná opatření. Třetí oddíl diplomové práce se již věnuje vlastnímu výzkumu, který hodnotí účinnost současných opatření rodinné politiky státu, zejména pak vliv těchto opatření na rozhodování se partnerů o budoucím rodičovství. Práce je zakončena diskusí a stručným závěrem.
The Social Aspects of the Approach to Parenthood in the Czech Republic
Keywords: rodina; mateřství; otcovství; rodičovství; rodinná politika; opatření rodinné politiky; family; motherhood; fatherhood; parenthood; family policy; procuration family policy