Literární skupina a časopis Aktivisté (Polemiky a kritiky) - Bošková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce sleduje činnost literárního uměleckého kruhu Aktivisté, především v rámci stejnojmenného časopisu. Práce je rozdělena na tři hlavní části. První se zaměřuje na představení tohoto seskupení v kontextu doby, v níž časopis začal vycházet a sleduje postoj skupiny vůči této době a její názory. Další dvě části obsahují již detailnější a konkrétnější rozbor. První z těchto dvou částí se zabývá rozborem nejvlivnějších osobností, jejich názory a vývojem v rámci skupiny. Druhá se zaměřuje na tři konkrétní témata, k nimž se skupina vyjadřovala a odlišnost či jednotnost názorů různých osobností, které se k těmto tématům vyslovovaly. V závěru práce je podáno zhodnocení společensko-historického působení skupiny Aktivisté.
Literary group and journal Aktivisté (controversy and critiques)
Keywords: literární časopis; kritika; polemika; literary magazice; critics; polemics