Dlouhá cesta od mimozemských civilizací k elfům: Žánrová diferenciace české fantasy po roce 1989 - Mayerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
V této bakalářské práci se zabývám vznikem a vývojem fantasy literatury v českém prostředí s přihlédnutím ke světovému kontextu. Náplní první části je vymezení pojmů fantastika, horor, science fiction a fantasy spolu se základními archetypy, které se ve fantasy literatuře vyskytují. Dále se soustřeďuji na stručný přehled historie světové fantasy a historii fantasy v kontextu české literatury. Ve druhé části se pokouším definovat jednotlivé subžánry fantasy, které se u nás po roce 1989 objevují, a přiblížit jejich vznik a vývoj v české i světové literatuře. Součástí je i analýza a komparace děl vybraných soudobých českých autorů.
Long Way from Alien Civilizations to Elvis: Genre Divergence in Czech Fantasy after 1989
Keywords: literatura; fantasy; literature; fantasy