Zrakové schopnosti koní z hlediska rozlišování jednotlivých barev - Holinková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá zrakovými schopnostmi koní z hlediska rozlišování jednotlivých barev. Do pokusu bylo zapojeno 10 koní různých věkových kategorií, plemen a odlišných způsobů ustájení. Pokus byl prováděn na Účelovém zařízení Zemědělské fakulty JU ve Čtyřech Dvorech s pěti koňmi a soukromé farmě v Hlincově Hoře také s pěti koňmi. Byly testovány schopnosti koní rozlišovat mezi červenou, modrou, zelenou a žlutou barvou. Výzkumem byl vyhodnocen: směr pohybu koně při vyhledávání barvy, úspěšnost v hledání správné barvy, vztah mezi barvami a dobou k nalezení správné barvy, vztah mezi barvami a počtem pokusů k nalezení správné barvy, úspěšnost hledání u jednotlivých barev. Nejlépe koně reagovali na žlutou barvu, kterou našlo 50% koní třikrát za sebou na první pokus. Červenou a zelenou barvu našlo jen 10% koní třikrát za sebou na první pokus. Největší problémy koním dělala modrá barva, tu nenašel žádný kůň třikrát za sebou. Průměrná doba hledání správné barvy byla u žluté (24,25 s), zelené (41,5 s), červené (55,93 s) a modré (75,33 s). Průměrný počet pokusů k nalezení správné barvy byl u červené (2,11), žluté (2,12), zelené (3,13) a modré (3,16).
Visual abilities of horses in terms of differentiation of individual colors
Keywords: kůň; barvy; vidění; rozlišování barev; paměť; horse; colours; vision; differentiation of the colors; memory