Utváření hodnotové orientace v pubertě a užívání internetu - Kohout, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá utvářením hodnotové orientace v pubescenci v návaznosti na užívání internetu. Celé zaměření práce je teoretické, využívající nejvíce metody deskriptivní a z části relační. Celková struktura práce je členěna na čtyři základní kapitoly. První kapitola vymezuje pojmy postojů a hodnot z hlediska filosofického, psychologického, sociologického a pedagogického. Druhá kapitola se zabývá etapou pubescence, jejími úskalími z pohledu utváření hodnotové orientace. Třetí kapitola je věnována internetu, ve které jsou všeobecně zmíněné případné vlivy vyplývající z jeho užívání. Čtvrtá kapitola poté shrnuje jednotlivé předešlé kapitoly s důrazem právě na utváření hodnotové orientace v pubescenci v souvislosti s užíváním internetu.
The Valuable Orientation of Pubescents
Keywords: postoje; hodnoty; hodnotové orientace; životní styl; socializace; pubescence; internet; funkce internetu; vliv internetu; kyberprostor; kyberkultura; attitudes; values; value orientation; lifestyle; socialization; pubescence; internet; functions of internet; influence of internet; cyberspace; cyberculture