Metody ochrany nemocnice před teroristickým útokem chemickými látkami - Doubek, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2007)
Anotace Pro bakalářskou práci jsem si zvolil téma ''Metody ochrany nemocnice před teroristickým útokem chemickými látkami''. V současné době se jedná o vysoce aktuální téma, protože terorismus je dnes globální problém. Celosvětová spolupráce v boji proti terorismu je dnes životní nutností. Obsahem práce je stručný popis terorismu, který se stává fenoménem dnešního světa se zaměřením na terorismus chemický, stručný popis látek zneužitelných v chemickém terorismu, jejich charakteristika a je zde zmíněna také prevence o ochrana před těmito látkami. V dalších kapitolách práce popisuje současný stav připravenosti orgánů krizového řízení na možný útok chemickou látkou v nemocnici, jednotlivé úkoly složek Integrovaného záchranného systému, přes individuální ochranu a možnosti dekontaminace. Součástí práce je i nástin teroristického útoku v objektu nemocnice. Zde bych chtěl upozornit, že tento nástin slouží pouze pro dokumentaci zrůdnosti terorismu jako takového a zvláště terorismu v prostoru, kde lékaři se zdravotnickým personálem ošetřují pacienty, kteří potřebují lékařskou pomoc. Bakalářská práce dále zahrnuje také obecně zpracovaný plán krizové připravenosti nemocnice středního typu spolu s krizovými legislativními normami a zákony. V neposlední řadě je v práci zmíněna i připravenost státní správy. Následuje srovnání nemocnic středního typu s Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze, která zde slouží jako vzorová nemocnice, kde je připravenost na teroristický útok chemickou látkou podle mého názoru nejvyšší v České republice. Závěrem práce je analýza a zhodnocení komplexní hypotézy: ''Zda krizové řízení a s tím související ochrana nemocnic je připravena na teroristický útok chemickými látkami''.
Security methods of a hospital against a chemical terrorist attack
Keywords: analýza; antidota; riziko; metoda; ochrana; terorismus; analyse; antidote; risk; method; security; terrorism