Vstupní znalosti a představy o evropských státech u žáků 6. a 7. tříd základních škol - Vltavská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá vstupními znalostmi a představami, které mají žáci 6. a 7. tříd základních škol o evropských státech. Výsledná data vzešla z výzkumného šetření, kterému předcházela diskuse odborné literatury a dalších zdrojů spojených s tématem práce a koncipování samotného výzkumného šetření. Analytická část práce se zaměřuje na úroveň vstupních znalostí a představ, která je porovnána dle rozdílných typů, rozmístění a velikosti šetřených škol. Práce se také soustředí na rozdíly ve znalostech mezi jednotlivými ročníky a pohlavími a na zdroje těchto informací. Rovněž je zde předloženo několik možností aplikace těchto výsledků přímo do výuky Evropy na 1. i 2. stupni základních škol. Praktická část práce přináší návrh výukových aktivit s použitím metody CLIL, které vychází z výsledků výzkumného šetření, odborné literatury a praktických poznatků. Aktivity jsou doplněné o metodickou příručku pro učitele a jsou použitelné ve výuce zeměpisu i anglického jazyka.
Entrance knowledge and ideas about european countries of pupils of 6th and 7th grade.
Keywords: evropské státy; 2. stupeň ZŠ; zeměpis; vstupní znalosti; představy; výukové materiály; CLIL; european countries; the lower secondary stage; geography; entrance knowledge; ideas; teaching materials; CLIL