VÝZNAM KOMUNIKACE PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM - Tlapová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce zkoumá význam komunikace pro osoby se zrakovým postižením. Komunikace patří k základním lidským potřebám a jejím nástrojem jsou informace, kterých při poruše nebo ztrátě zraku může nastat nedostatek. Začátek práce seznamuje se základními pojmy souvisejícími se zrakovým postižením a dále je uveden historický přehled týkající se dané problematiky. Následujícími kapitolami se prolíná význam komunikace na podkladě obecného popisu komunikace, ale i při rozdělení komunikace na neverbální a verbální, která je rozčleněna na komunikaci mluvenou, písemnou, pomocí počítače, se zaměřením na hlasový vstup a výstup, a na další způsoby komunikace. Práce dále popisuje funkce komunikace a komunikaci v různých oblastech, jako například v pedagogickém a pracovním procesu, ve zdravotnictví, ale i komunikaci se sociální pracovnicí. Teoretickou část uzavírá krátká zmínka o komunikaci osob s hluchoslepotou. Cílem práce v praktické části je zmapování názorů osob se zrakovým postižením na význam komunikace v jejich životě a zároveň zjištění nejběžnějších způsobů zprostředkované komunikace nejen u osob se zrakovým postižením, ale i u osob bez zrakového postižení. Za tímto účelem byl vytvořen výzkum, který je v dalších kapitolách vyhodnocen a diskutován. Dále je podrobně zpracováno sedm kazuistik osob se zrakovým postižením se zaměřením na historii jejich očního postižení a na komunikaci. Tuto diplomovou práci bude možné využít v TyfloCentrech a též tato práce poslouží pro širokou odbornou veřejnost setkávající se při své profesní činnosti s osobami se zrakovým postižením.
THE IMPORTANCE OF COMMUNICATION FOR PERSONS WITH VISUAL IMPAIRMENT
Keywords: Braillovo písmo; komunikace; nevidomý; osoba bez zrakového postižením; osoba se zrakovým postižením; TyfloCentrum; Braille; Communication; Blind person; Person without impaired vision; Person with impaired vision; TyfloCentrum