Je etické zabít sebe sama? - Kalivodová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá tématem, zdali je etické zabít sebe sama. Jde přitom o zachycení rozličných situací, ve kterých je ve hře otázka života, jako jsou sebevražda, sebezabití, mučednictví a eutanazie. Práce je strukturována na reflexi jednotlivých fenoménů. Současně na problematiku sebevraždy nahlíží z pohledu sociální práce a popisuje pomoc jedinci se sebevražednými sklony.
Is it ethical to kill himself?
Keywords: lidská důstojnost; hodnoty člověka; základní lidské potřeby; sebevražda; suicidium; sebeobětování; mučednictví; eutanazie; sociální práce; klient; komunikace; krizová intervence; psychoterapie; logoterapie; hospicová péče; pastorační péče; human dignity; human values; essential human needs; suicide; self-killing; self-sacrifice; martyrdom; euthanasia; social work; client; communication; crisis intervention; psychotherapy; logotherapy; hospice care; pastoral care