Svobodné matky - Trmalová, Anna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem posledních let, a to jsou svobodné matky. V současném světě stoupá rozvodovost, klesá sňatečnost a přibývají matky "samoživitelky", proto zkoumání problematiky svobodných matek. Bakalářská práce je zaměřena především na současné ekonomické a sociální postavení svobodných matek. Bakalářská práce se skládá z teoretické části. Ta se zaměřuje na to, kdo vůbec svobodné matky jsou, na jejich historii, rozdělení a podobně. V bakalářské práci jsou srovnávány státní programy na podporu svobodných matek České republiky a států Evropské unie, zejména to budou země Dánsko, Švédsko, Finsko, Německo, Francie a Holandsko.
Single mothers
Keywords: Rodina; manželství; porodnost; rozvodovost; rozvedené matky; dítě; neúplná rodina; rodičovské a mateřské dávky; přídavky od státu; family; marriage; birthrate; divorce rate; divorced women; child; one-parent family; parental and maternity allowance; state allowance