Nitrátová směrnice a její vliv na zemědělské hospodaření - Aubrechtová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá dopadem nitrátové směrnice na zemědělské hospodaření v zájmových oblastech - Suchdol nad Lužnicí, Bor u Suchdola nad Lužnicí a Hrdlořezy u Suchdola nad Lužnicí. Jsou zde navrženy 2 varianty struktury rostlinné výroby pro využití disponibilního množství (14 200 t) statkového hnojiva - kejdy prasat na výměře 1007,62 ha zemědělské půdy, z toho 807,98 ha orné půdy a 199,64 ha trvalých travních porostů. Výměra zemědělské půdy ve zranitelné oblasti dusíkem činí 354,72 ha, z toho 327,33 ha orná půda a 27,39 ha trvalé travní porosty.Jedním z hlavních omezujících kritérií nitrátové směrnice je, že množství celkového dusíku aplikovaného ročně na zemědělskou půdu v organických a organominerálních hnojivech a ve statkových hnojivech nesmí překročit dávku 170 kg N/ha v rámci celého podniku za předpokladu, že alespoň jeden pozemek je zařazen do zranitelné oblasti dusíkem. V této diplomové práci z obou navržených variant vyplývá, že stanovený limit 170 kg N/ha nebyl překročen. Zvolená struktura hospodaření, jak v 1. tak v 2. variantě návrhu, vychází ze zásad správné zemědělské praxe a dodržování dobrých zemědělských a environmentálních podmínek v zájmovém území.
Nitrate direction and its influence on agricultural farming
Keywords: Nitrátová směrnice; zranitelná oblast; hnojení; kejda prasat; struktura plodin; Nitrate Direction; vulnerable zone; fertilizer application; pig slurry; structure of crops