Osvětlenost dojíren. - Jelínek, Radek (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá měřením osvětlenosti dojíren pro krávy a obsluhující personál. Teoretická část práce je zaměřena na světlo, druhy světelných zdrojů, osvětlení, welfare zvířat, chov dojnic, typy dojení a druhy dojíren. V praktické části je uvedena charakteristika podniků, měřených dojíren a schéma jednotlivých dojíren. Součástí praktické části je i vlastní měření osvětlenosti ve vybraných dojírnách. První měření probíhalo v trigonové dojírně Měcholupské zemědělské a.s. se sídlem v Předslavi. Druhé měření probíhalo v rybinové dojírně Zemědělského obchodního družstva Kolinec na středisku Malonice. Třetí měření probíhalo v tandemové dojírně na farmě Karel Macán, Všeruby u Kdyně. Naměřené hodnoty byly zpracovány, porovnány a vyhodnoceny dle platné normy ČSN EN 12 464-1 Světlo a osvětlení.
Illumination parlours
Keywords: světlo; osvětlenost; osvětlení; svítidla; dojírny; měření; light; illumination; lightening; luminaire; milking parlours; measurement