Problematika sekundárních nádorů po ozáření prostaty - Žížalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Radioterapie je jedním z oborů komplexní onkologické péče. Radioterapie využívá k ničení nádorových buněk interakci ionizujícího záření s tkání. Využívá účinků deterministických, které nastanou po určité prahové dávce.Naproti deterministickým účinkům stojí účinky stochastické. Stochastické účinky jsou bezprahové a mají dlouhou dobu latence. Mezi projevy stochastických účinků patří i indukce zhoubného bujení. Při radioterapii karcinomů prostaty je ozařována oblast malé pánve. Kritickými orgány, které jsou nejvíce zatíženy expozicí ionizujícího záření, je rektum a močový měchýř.
Problems of secondary tumours after the irradiation for the carcinoma prostate
Keywords: ionizující záření; maligní tranformace; indukce sekundárních nádorů; karcinom prostaty; radikální radioterapie prostaty; relativní riziko; induced cancers; prostate cancer; ionising radiation; stochastic effects; raqdiation therapy