Bývalý vojenský újezd Milovice-Mladá: změny krajinné a vegetační mozaiky regionálního hotspotu biodiverzity - Jirků, Daria (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce dokumentuje a analyzuje změny krajinného krytu, vývoje lesů a vegetace bezlesí nejrozsáhlejšího souvislého komplexu přírodě blízkých suchých nížinných lesů a bezlesí v České republice v kontextu historického vývoje a ochrany přírody. Poprvé je zdokumentován vývoj území nejen v době vojenského využití, ale také po ukončení činnosti armády (1950-2017). Nová data umožňují kvantifikovat dosavadní významné územní ztráty přírodovědně cenných území a stanovišť, identifikovat priority ochrany a potenciální refugia vzácné bioty a posoudit dopad různých typů managementu.
Former military training range Milovice-Mlada: changes of landscape and vegetation mosaic of regional biodiversity hotspot
Keywords: VVP Milovice; vojenské prostory; změny krajinného krytu; biodiverzita; management; former militarz areas; biodiversity; land cover change; management