Kineziterapie v těhotenství a její vliv na kvalitu života těhotné ženy - Růžičková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá vlivem pohybové aktivity na kvalitu života těhotné ženy. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány změny, které patří k těhotenskému stavu. Jedná se především o změny dýchacího ústrojí, reprodukčního systému, kardiovaskulárního systému a v neposlední řadě změny psychického stavu těhotné ženy. Z fyzioterapeutického hlediska jsou popsány změny pohybového systému, kdy má příbytek na váze vliv na celkové držení těla. Dále je popsáno samotné těhotenství od prvního až do třetího trimestru a fáze porodu. Další kapitola je věnována jednotlivým kinezioterapeutickým metodám. Zmíněna je zde jóga pro těhotné ženy, která je ideální hlavně pro úpravu dechu a posilování určitých svalových skupin. Další z použitých metod je cvičení na gymnastickém míči, které má dobrý vliv na celou páteř, hlavně na oblast bederní páteře. Posední použitou metodou je Feldenkraisova metoda, která je zaměřena na relaxaci a prožívání prováděného pohybu.Všechny metody jsou v teoretické části stručně popsány a názorné příklady cviků jsou uvedeny ve cvičební jednotce v seznamu příloh. Poslední kapitola se zabývá otázkou kvality života v těhotenství. Tato bakalářská práce má stanovenou jednu výzkumnou otázku a dva cíle. Prvním cílem práce je zmapovat možnosti kinezioterapie v těhotenství. Druhým cílem je navrhnout a realizovat individuální cvičební plán pro těhotné ženy. Výzkumná otázka zjišťuje, jaký vliv má kinezioterapie na kvalitu života těhotné ženy. Pro naplnění cílů bakalářské práce byl použit kvalitativní výzkum v podobě vyšetření třech těhotných žen a vypracování kompletních kazuistik. Všechny pacientky byly zaškoleny cvičební jednotkou, kterou cvičily po dobu osmi týdnů vždy dvakrát týdně. Při každé terapii s přítomností autora práce byla provedena masáž plosky obou dolních končetin. Dále byla těhotným ženám palpačně vyšetřena kost kostrční, pomocí goniometru naměřeny rozsahy pohybu v kyčelním kloubu a v neposlední řadě byly oslovené ženy vyšetřeny aspekčně zepředu, zboku a zezadu. Na začátku i na konci terapie bylo respondentkami zodpovězeno všech 26 otázek dotazníku zjišťujících hodnoty kvality života. Pro získání všech potřebných informací byla u všech respondentek odebrána anamnéza. V praktické části je uveden průběh terapie všech respondentek. Výzkum je zakončen výstupním kineziologickým rozborem a výsledky dotazníku WHOQOL hodnotící kvalitu života. Z výzkumu vyplývají kladné účinky kinezioterapie u všech oslovených respondentek, jak z výsledků dotazníku, tak ze slovního hodnocení.Psychické i fyzické změny, kterými ženy procházely vlivem zvyšujícího se stádia těhotenství, byly pomocí kinezioterapie eliminovány a všechny respondentky nezávisle na sobě uvedly, že mají zájem v terapii pokračovat. Tato bakalářská práce může být využita jako edukační a informační materiál pro těhotné ženy, které nemají doposud žádné zkušenosti s pohybovou aktivitou a jejími účinky v období vlastního těhotenství, ale i pro ženy, které již tuto zkušenost mají, ale rády by ji doplnily o nové poznatky. Práce je vhodná také pro širokou veřejnost a může být využita jako studijní materiál pro studenty oboru fyzioterapie a jiné zdravotnické pracovníky.
Kineziotherapy in pregnancy and it´s effect on quality of life of pregnant women
Keywords: těhotenství; kinezioterapie; fyzioterapie v těhotenství; hodnoty kvality života v období těhotenství; pregnancy; kinesiotherapy; physiotherapy in gravidity; the quality of life in pregnancy