Gothic and Realistic Features in the Works of Flannery O´Connor and Carson McCullers - Záhorová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zaměřuje na komparativní analýzu děl dvou autorek americké jižanské literatury - Flannery O'Connor a Carson McCullers. Zvláštní důraz je kladen na posouzení vztahu gotických a realistických prvků v jejich dílech. Východiskem analýzy je charakteristika jižanské gotické literatury (hlavně místa a prostředí), na jejímž základě jsou stanoveny hlavní znaky tohoto žánru. Samostatné kapitoly jsou věnovány životní zkušenosti obou autorek. Vlastní komparativní analýza je zaměřena na charakteristiku postav a jejich vztahů, funkci prostředí, význam groteskních prvků, spojení tragična a komična, vliv minulosti, úlohu náboženství a otázku dobra a zla.
Gothic and Realistic Features in the Works of Flannery O´Connor and Carson McCullers
Keywords: Jih; gotika; groteskno; osamělost; postižení; šílenec; vykoupení; bizarnost; zděšení; černoch; dospívání; South; gothic; grotesque; loneliness; disability; freak; redemption; bizarre; terror; black man; adolescence