Občané s úředně zrušeným trvalým pobytem na území Českých Budějovic - Holzäpfelová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2013)
Údaj o místu trvalého pobytu je pro každého občana České republiky velmi nezbytným údajem, neboť je úzce spjat s některými uplatňovanými právy a povinnostmi. Občan České republiky může být hlášen k trvalému pobytu jen v jednom místě, obvykle tam, kde má rodinu, byt nebo zaměstnání. Místo trvalého pobytu ovšem nemusí mít nic společného se skutečným místem pobytu a v bakalářské práci je poukázáno na tuto realitu, která velmi často komplikuje životní situaci občana. Počátky vzniku a účelu trvalého pobytu jsou zkoumány z pohledu historického v návaznosti na současný stav. Námět bakalářské práce se zabývá přesným legislativním vymezením institutu trvalého pobytu občanů České republiky a poměrně novým jevem v historii evidence obyvatel České republiky, možností tzv. úředně zrušeného trvalého pobytu za předpokladu, že tato adresa neodpovídá místu, kde se občan skutečně zdržuje. Majitel nebo nový nájemce objektu využije v tomto případě svého práva a podá žádost o zrušení místa trvalého pobytu bývalému nájemníkovi, který je stále hlášen na této adrese. V průběhu zahájeného správního řízení je vyzván, aby se dobrovolně přihlásil na základě platného užívacího práva na jinou adresu, jestliže tak neučiní v určené lhůtě, je mu trvalý pobyt úředně zrušen, následně přihlášen na adresu pouze evidenční a místem jeho trvalého pobytu se poté stane sídlo ohlašovny příslušného městského úřadu, v jejímž územním obvodu mu byl trvalý pobyt zrušen. Otázka zrušeného trvalého pobytu s sebou přináší mnoho aspektů, nejen v kontextu s fenoménem bezdomovectví. Snahou je upozornit na skutečnost, že všichni občané s úředně zrušeným trvalým pobytem nejsou bez domova, a přesto jsou to lidé, kteří řeší naléhavé životní poměry a jiné existenční obavy. Bakalářská práce je zaměřena na oblast území města Českých Budějovic, jejím cílem je zmapovat strukturu složení občanů s úředně zrušeným trvalým pobytem na jeho území z hlediska genderu. Dalším záměrem této práce je také zjistit, ze kterých městských částí Českých Budějovic jsou nejčastěji podávány žádosti o zrušení adresy trvalého pobytu na území Českých Budějovic, a mimo jiné i navrhnout prognózu počtu občanů s úředně zrušeným trvalým pobytem na území Českých Budějovic. Velmi zajímavým indikátorem se jeví i skutečnost, ze které vyplývá určitá souvislost úředně zrušeného trvalého pobytu a zvýšené kriminality na vybraném území města České Budějovice. Zpracování demografických ukazatelů se opírá o kvantitativní výzkum, který byl proveden na základě vlastních pracovních empirií analýzou sekundárních dat a trendů z dokumentace o zahájených správních řízeních, jejich průběhu a dále již vydaných správních rozhodnutích o zrušení trvalého pobytu na území Českých Budějovic.
The Citizens with Officially Cancelled Permanent Residency on Territory the Ceske Budejovice
Keywords: Občan; trvalý pobyt; úředně zrušený trvalý pobyt; bezdomovectví; sociální bydlení; kriminalita; gender.; Citizen; permanent address; officially cancelled permanent address; homelessness; social housing; crime; gender.