Specifická ošetřovatelská péče u dětí s rozštěpovými vadami obličeje - Kaňková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá specifickou ošetřovatelskou péčí u dětí s rozštěpovými vadami obličeje. Rozštěpové vady obličeje patří k častým vrozeným vývojovým vadám s incidencí 1 : 550 živě narozeným dětem, proto je důležité poskytovat těmto dětem adekvátní ošetřovatelskou péči a ctít tak odkaz zakladatele české plastické chirurgie Prof. Františka Buriana. V této práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo vypracovat návrh ošetřovatelského postupu u dětí s rozštěpovými vadami. Druhý cíl byl vypracování edukačního programu u dětí s rozštěpovými vadami obličeje pro sestry a rodiče. Oba cíle byly splněny. V této práci byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza č. 1 ?sestry, které pracují na specializovaném oddělení mají dostatek informací o ošetřovatelské péči u dětí s rozštěpovými vadami obličeje?. Hypotéza č. 2 ?sestry na neonatologickém oddělení mají dostatečné informace o ošetřování dětí s rozštěpovými vadami obličeje?. Dále byly před výzkumným šetřením definovány dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka č. 1: Jak sestry zajišťují specifickou ošetřovatelskou péči u dětí s rozštěpovými vadami obličeje? Výzkumná otázka č. 2: Jaké zásady považují sestry za důležité při ošetřovatelské péči o děti s rozštěpovými vadami obličeje? Ke sběru dat byly použity metody dotazníků, rozhovorů a pozorování. Dotazník byl sestaven na základě informací získaných z odborné literatury a byl určen sestrám na lůžkovém oddělení. Rozhovor byl sestaven na základě vlastní zkušenosti při pozorování sester ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Centru pro léčbu rozštěpových vad a na základě informací získaných z odborné literatury. V nemocnici České Budějovice bylo rozdáno 60 dotazníků v měsíci březen roku 2011. Úplných dotazníků použitých na zpracování bylo 47. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady bylo rozdáno 11 dotazníků v měsíci březen roku 2011. Úplných dotazníků použitých pro zpracování bylo 9. Zkoumaným souborem v rozhovoru bylo 11 sester pracujících ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Centru rozštěpových vad na Dětském oddělení JIP a na Dětském oddělení. Z výsledků vyplývá, že sestry pracující na specializovaných a neonatologických odděleních mají dostatek informací. Dále z výsledků vyplývá, jak sestry zajišťují specifickou ošetřovatelskou péči a jaké zásady považují za důležité. V rámci stanoveného cíle jsme na podkladě rozhovorů se sestrami vypracovaly edukační programy pro rodiče a sestry, které mohou sloužit ke zlepšení ošetřovatelské péče a zejména rodičům naučit se správně pečovat o své dítě s rozštěpovou vadou obličeje.
Specific nursing care of children with facial cleft defects
Keywords: Rozštěp obličeje Rozštěp rtu Rozštěp patra Sestra Dítě Ošetřovatelská péče; Facial cleft Cleft lip Cleft palate Nurse Child Nursing care