Multidisciplinární spolupráce a role sestry v péči o pacienty se syndromem spánkové apnoe - Matějková, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2016)
Spánek patří mezi základní lidské potřeby. Poruchy spánku jsou příčinou mnoha nemocí a je proto nutné tyto poruchy nejen vyšetřit, ale i léčit. Častým příznakem chorobných stavů je nadměrná denní spavost, nekvalitní noční spánek nebo nedostatek spánku Poruchy spánku se dělí dle Mezinárodní klasifikace poruch spánku ICDS 3 z roku 2014. Tato bakalářská práce je zpracovaná jako teoretická. Prvním cílem této teoretické bakalářské práce bylo na základě prostudování veškeré dostupné literatury ozřejmit nejen základní pojmy v problematice poruch spánku, ale i komplexní problematiku syndromu spánkové apnoe. Dalším cílem bylo zaměření se na multidisciplinární péči o pacienty se syndromem spánkové apnoe (SAS), která je v této problematice typická a velmi důležitá. Podrobně se však v práci zabýváme syndromem spánkové apnoe a multidisciplinární spoluprací při péči o pacienty trpící tímto syndromem. Na základě prostudované české i zahraniční literatury jsme se snažili shrnout tuto péči o klienty do jednoho celku. Část práce je věnovaná podrobnému vyšetření spánku a jeho poruchami. Jsou zde popsaná polygrafická i polysomnografická vyšetření, postupy při vyšetření, analýza dat i samotné výstupy z vyšetření. Jsou zde dále popsány metody léčby trvalým přetlakem v dýchacích cestách během spánku, která je v současnosti považována za nejefektivnější jak pro dospělé tak pro děti. V další části práce, která se věnuje multidisciplinární péči o pacienty se spánkovou apnoí, jsou popsány chirurgické možnosti léčby z pohledu otorhinolaryngologie a způsoby léčby spánkové apnoe z pohledu pneumologa. Poslední část práce je věnována roli sestry. Zabývá se kompetencemi a možnostmi dalšího vzdělávání sester pracujících pro spánková centra a laboratoře Aktuální poznatky z oblasti spánkové medicíny byly čerpány z odborných textů zabývajících se spánkovou problematikou.
Multidisciplinary collaboration and the role nurse in the care of patients with sleep apnea syndrome
Keywords: spánek; spánková apnoe; syndrom spánkové apnoe; polysomnografie; multidisciplinární péče; ošetřovatelská péče; sleep; sleep apnoea; sleep apnoea syndrome; polysomnography; multidisciplinary approach; nursing