Využití manipulační léčby jako metody reflexní terapie v terapeutické praxi. - Brandtnerová, Michala (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá využitím manipulační léčby a ověřením jejího vlivu v terapeutické praxi. Jedná se o léčbu, kdy se. navrací hybnost periferních kloubů a páteře manuální technikou do správného postavení. Terapie nachází své uplatnění u poruch funkce pohybového aparátu, ať už se jedná o blokádu periferních kloubů či blokádu v oblasti páteře. V úvodu teoretické části je práce zaměřena na historii této léčby, zdůrazňuje důležitost odborných znalostí anatomie a fyziologie pohybového aparátu. Zabývá se příčinami, léčbou a prevencí funkčních poruch pohybového aparátu. Praktická část práce ověřuje využití a výsledky této terapie v terapeutické praxi pomocí dotazníkového šetření a pozorováním. Součástí je CD s jednoduchým návodem možných automobilizačních cvičení při nichž se lze vypořádat s určitými poruchami hybnosti sám.
The use of manipulation treatment as a method of reflex therapy in therapeutical practice.
Keywords: manipulační léčba; mobilizace; reflexní terapie; funkční poruchy pohybového aparátu; automobilizační cvičení; manipulation treatment; mobilization; reflex therapy; functional disorders of the musculoskeletal system; automobilization exercise