Lidská práva ve vztahu Vatikánu a OSN. - Breindl, Filip (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato disertační práce pojednává o pohledu katolické církve na pojmenování a uplatňování lidských práv, a to v porovnání s činností světového společenství vyjádřenou Organizací spojených národů. Práce ukazuje vývoj církevního postoje k pojmenování lidských práv světskou autoritou a prezentuje odpovědi katolické nauky na současné problémy v této oblasti - nejednotné pojmosloví, obtížná vymahatelnost apod. Výpovědi této disertační práce mají ukázat, že křesťanství velmi zásadně přispělo k současné formulaci lidských práv obsažené například v dokumentech OSN, a i nyní může katolická církev do debaty velmi kvalifikovaně vstoupit díky staleté nauce o odrazu Stvořitele v člověku, poznatkům o obecném blahu a dědictví 2. vatikánského koncilu a dalších dokumentů 20. a počínajícího 21. století i angažovanosti Svatého stolce na půdě OSN i jiných místech světové diplomacie.
Human rights in relationship between Vatican and the United Nations.
Keywords: lidská práva; Organizace Spojených národů; Vatikán; Svatý stolec; křesťanství; politika; veřejný život; human rights; the United Nations; Vatican; the Holy See; Christianity; politics; public life