Technické památky regionu a jejich využití ve výuce na 1. stupni ZŠ - Fenclová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá tématem technických památek regionu a jejich využití ve výuce na 1. stupni ZŠ. V teoretické části se zabývám čtyřmi hlavními oblastmi. První oblast je věnována charakteristice dítěte mladšího školního věku. Druhá oblast se zabývá stručným popisem primární technické gramotnosti, jejími cíli, pojetím a složkami. Třetí oblast stručně popisuje technické oblasti v RVP ZV. Čtvrtá a závěrečná oblast se zabývá charakteristikou vybraných objektů místa bydliště žáka pro uplatnění v technické výuce na 1. stupni ZŠ. Praktická část obsahuje tři přípravy na hodinu a dvě přípravy, které byly realizovány. Vytvořené a ověřené přípravy jsou určeny pro žáky od druhého do pátého ročníku základních škol. Obsahem praktické části jsou pracovní listy a reflexe z hodin.
The Technical Monuments in Region And How to Use Them in Primary School Education
Keywords: vzdělávání; technická výchova; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; Člověk a svět práce; exkurze; technické památky; mladší školní věk; education; technical education; Curriculum for Primary Education; Human and the World of Work; excursions; technical monuments; younger school age