Návraty Oty B. Krause do české literatury - Žižka, Vít (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá prózou českého židovského autora Oty B. Krause. Metodologická kapitola se soustředí na pojetí motivu a tématu, jež umožňuje postihnout významné tendence ve spisovatelově díle. Práce se dále věnuje Krausovu životu a interpretaci jednotlivých titulů (Země bez Boha, Můj bratr dým, Vítr z hor, Vepři ve při, Obchodník se sny a jiné galilejské povídky, Cesta pouští). Motivická a tematická analýza směřuje k specifikaci vazeb spisovatelovy tvorby k české literatuře druhé poloviny dvacátého století.
Returning of Ota B. Kraus to Czech Literature
Keywords: Ota B. Kraus; česká literatura; motiv; téma; identita; holocaust; kibuc; Otto B. Kraus; Czech literature; motif; theme; identity; holocaust; kibbutz