Pohledávky - finanční a účetní pohled - Toula, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pohledávek, jejich finančním a účetním pohledem na příkladu konkrétní účetní jednotky. V obecné části jsou celkově vymezeny zúčtovací vztahy, konkrétní účetní vztahy vznikající v souvislosti s obchodními pohledávkami, účtováním pohledávek, daňovým pohledem na pohledávky a řízením pohledávek. Dále jsou zde zobrazeny změny, které nastaly po rekodifikaci soukromého práva od 1. 1. 2014. Vybraným subjektem pro praktickou část je společnost zabývající se výrobou potravinových nádob z nerezu SCHÄFER SUDEX s.r.o. V praktické části jsou nejprve popsány změny vykazování pohledávek v rozvaze vlivem novelizace zákona o účetnictví. Poskytnuté informace byly použity pro představení vybraného podnik, pro rozbor struktury pohledávek za období 2012 až 2014, dále pro analýzu pohledávek, závazků a platební schopnosti podniku. V důsledku zjištění přebytečné hodnoty likvidních prostředků byl intuitivně navržen možný způsob investování těchto prostředků. Dále je zde na základě informací za období 2010 až 2014 predikován předpokládaný vývoj pohledávek, tržeb a doby obratu pohledávek a závazků pro rok 2015. Jako poslední je zde vytvořen návrh zajištění oproti měnovému riziku, jelikož podnik má většinu svých pohledávek v cizích měnách a od roku 2017 hrozí pokles kurzů měn vlivem zastavení měnových intervencí ČNB.
Receivables - Financial and Accounting View
Keywords: pohledávky; finanční a účetní pohled; řízení pohledávek; receivables; financial and accounting view; management of receivables; recodification of private law