Etická problematika péče o seniory v domovech pro seniory. Reflexe na Standardy kvality v sociálních službách v etických souvislostech - Manová, Dana (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá Standardy kvality v sociálních službách s ohledem na vyjasnění etických dilemat, které se vyskytují při péči o klienty v domovech pro seniory. Práce se nejprve zaměřuje na transformaci sociálních služeb ČR na přelomu 20. a 21. století, vznik zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, z něhož vyplynula pro poskytovatele sociálních služeb zákonná povinnost tvorby Standardů kvality, které dále charakterizuje. Následně se zabývá etikou v sociální práci a etickým kodexem sociálních pracovníků, který stanovuje hodnoty a etické zásady pro jejich práci. Následuje charakteristika etických dilemat a stanovení etických dilemat přímo u cílové skupiny klientů, kteří využívají službu domova pro seniory. Tuto cílovou skupinu též popisuje. Další část práce se zabývá přímo reflexí stanovených etických dilemat. Stanovená dilemata řeší pomocí Standardů kvality vytvořenými kolektivem domova pro seniory, které byly v roce 2012 úspěšně zhodnoceny inspekcí poskytovatelů sociálních služeb.
Ethical issue of elderly care in elderly homes. Reflection of quality standards in social services in the ethical context.
Keywords: Standardy kvality v sociálních službách; domov pro seniory; etický kodex; etická dilemata; sociální práce; Quality standards in social services; elderly home (retirement home); code of ethics; ethical dilemmas; social work