Farní analýza - Erdingerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Stěžejním předmětem zájmu diplomové práce je farnost, jako centrum církve na místní úrovni, kde se usiluje o realizování 4 hlavních úkolů církve - liturgia, martyria, diakonia, koinonia. Farní analýza je metoda,která by měla farnostem pomoci s uskutečňováním těchto důležitých úkolů. První část práce je věnovaná teorii, která se snaží poskytnout co možná nejkomplexnější pohled na farnost. V druhé části se pojednává o úkolech farnosti, jako obrazu církve na místní úrovni, a možnostech jejich naplnění. Třetí část se zabývá farní analýzou, metodou farní obnovy, cestou k naplňování pravého poslání farnosti. Popisuje podstatu farní analýzy, jak tento proces probíhá a na základě několika zahraničních zkušeností navrhuje doporučení k jeho realizaci. V závěrečné části práce se autorka snaží pomoci farnostem s částí realizace farní analýzy tím, že připraví dotazník pro etapu "analýzy" - prozkoumání současného stavu farnosti. Popisuje přípravu dotazníku, pilotní průzkum a na základě jeho vyhodnocení navrhuje nový dotazník. Cílem diplomové práce je motivování k reflexi vlastní farnosti a povzbuzení k započetí praktických kroků vedoucích k farní obnově a rozvoji farnosti.
Parish Analysis
Keywords: farnost; úkoly církve (liturgia; martyria; diakonia; koinonia); úkoly farnosti; farní analýza; dotazník farní analýzy; Key terms: parish; church´s tasks (liturgia; martyria; diakonia; koinonia); parish´s tasks; parish analysis; questionary of parish analysis