Anabaena - Phenotypic and genotypic diversity of planktonic strains in fishponds and reservoirs of the Czech Republic - Zapomělová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2008)
U 61 populací sinic r. Anabaena příslušejících ke 13 různým morfotypům byla popsána morfologická diverzita v přírodních podmínkách českých rybníků a přehradních nádrží. Následně byl aplikován polyfázický přístup v klasifikaci 45 klonálních kmenů izolovaných z těchto populací. Podrobná morfologická analýza byla provedena a parciální sekvence 16S rRNA genu byla získána pro 33 z těchto kmenů. Produkce sekundárních metabolitů byla stanovena u 20 vybraných kmenů. U vybraných kmenů byla studována jejich teplotní a světelná růstová optima a také plasticita jejich morfologických charakteristik v různých světelných a teplotních podmínkách a v různých koncentracích fosforu a dusíku. Výsledky byly diskutovány s ohledem na vymezení jednotlivých morfotypů r. Anabaena. Nový rod Sphaerospermum byl ustanoven pro morfotypy Anabaena kisselevina, A. reniformis a Aphanizomenon aphanizomenoides, jejichž fenotypové i genotypové vlastnosti se výrazně lišily od ostatních morfotypů r. Anabaena. Mimo to byla podána první informace o recentním výskytu a rozšíření A. reniformis a Aph. aphanizomenoides v České Republice.
Anabaena - Phenotypic and genotypic diversity of planktonic strains in fishponds and reservoirs of the Czech Republic
Keywords: sinice; Anabaena; Aphanizomenon; taxonomie; identifikace; morfotyp; morfologie; morphologická variabilita; ekologie; fytoplankton; 16S rRNA gen; sekundární metabolity; teplota; světlo; dusík; fosfor; HPLC-MS; zkřížené gradienty; vodní květy; Cyanobacteria; Anabaena; Aphanizomenon; taxonomy; identification; mophospecies; morphology; morphological variability; ecology; phytoplankton; 16S rRNA gene; secondary metabolites; temperature; light; nitrogen; phosphorus; HPLC-MS; crossed gradients; water blooms