Individuální vnímání chudoby seniorem - Šroubová, Jitka (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2018)
Míra chudoby je dána průměrným ročním příjmem na obyvatele státu a úrovní cen zboží běžné spotřeby, její vnímání se však může u individuálních osob lišit s přesahem do jejich osobního života. Cílem studie bylo zhodnotit aktuální finanční situaci českých seniorů, podíl těch, kteří se nachází na nebo pod hranicí chudoby, a charakterizovat jejich přístup k tomuto aspektu. Hlavním záměrem bylo stanovit celkový podíl seniorů v České republice ohrožených chudobou navazující na uplatňování programů spojených s jejich rehabilitací. Studie vycházela především z odborné literatury zabývající se danou problematikou a sekundárních datových zdrojů zahrnujících především celostátní statistické údaje, na jejichž základě byl následně proveden terénní výzkum směřující ke stanovení individuálního vnímání chudoby u konkrétních jedinců.
Individual perception of poverty by senior citizens
Keywords: senior; hranice chudoby; analýza individuálního přístupu; rozbor; senior; poverty line; analysis of individual approach; analysis