Použití Persterilu v praxi k prevenci mykóz jiker ryb a jeho účinnost v antiparazitálních koupelích kaprovitých ryb v porovnání s užívanými přípravky - Fořt, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2011)
Persteril (Acidum peraceticum) je originální značka užívaná pro dezinfekční prostředek s kyselinou peroctovou jako aktivní složkou. Je vysoce efektivním biocidem a jeho extenzivní použítí neškodí životímu prostředí a take má nejširší spektrum dezinfekční účinnosti. Praktická část byla prováděna na líhni Genetického centra FROV JU ve Vodňanech. Persteril byl použit v krátkodobé koupeli s následným odchovem jiker v recirkulačním systému a průtočném systému. Obě varianty odchovu se poměrně dobře jeví ; Persteril detekuje plísňové infekce jiker v porovnání s ostatnímy preparáty a navíc nezanechává ve vodě rezidua, respektive se z vody za nějaký čas odpaří (v závislosti na koncentraci).
Practical use of Persteril for the prevention of fungal infections of fish roe and its effectiveness in antiparasitic baths cyprinids compared with used liquids
Keywords: biocid; Persteril; krátkodobá koupel; recirkulační systém; průtočný system; plísňové onemocnění; biocide; Persteril; short-time bath; recirculating system; flow system; fungal infection