Posouzení velikosti jízdních odporů automobilu v závislosti na vybrané dopravní trase - Masopust, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním záměrem diplomové práce je analytická činnost ve vztahu k jízdním odporům, v závislosti na charakteru dopravní trasy, režimu jízdy a druhu užívaných osobních automobilů. Analýza směřuje k diferenciaci jízdních odporů a s nimi spojených technických a technologických faktorů, které určují velikost a možnosti řešení snižování jízdních odporů. Získání konkrétních veličin provedených analýzou vede ke stanovení velikosti jízdních odporů u vybraných vozidel a na celkové spotřebě energie pro pohyb automobilu. První část diplomové práce se opírá o adekvátní a příslušnou literaturu zaměřenou na analyzovaný předmět s přihlédnutím k hlavním faktorům, jako je například charakter dopravní trasy, prostředí a druh pohonu. Praktická část pojednává o měření jednotlivých druhů jízdních odporů na vybraném vzorku vozidel v závislosti na režimu jízdy a charakteru dopravní trasy.
Assessment of the magnitude of driving resistance of cars depending on the selected transport route
Keywords: Jízdní odpory; dopravní trasa; prostředí; vozidlo; elektromobil; Road resistances; economics of driving; fuel consumption; transport route; vehicle