Vliv vybraných demografických faktorů na senzorické hodnocení a přijatelnost konzumních druhů mlék - Tomášková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývala senzorickým hodnocením vybraných druhů mlék (čerstvé a trvanlivé; obě ve variantě plnotučné a polotučné) a jejich přijatelnosti v závislosti na demografických faktorech. Dalším cílem bylo vyhodnotit dotazníkové šetření týkající se této komodity. Pro senzorické hodnocení byly použity metody párového preferenčního testu mezi čerstvými a trvanlivými mléky stejné tučnosti. Dále pak byla u všech vzorků použita metoda preferenčního pořadového testu. Účastníci senzorické analýzy byli z řad vysokoškolských studentů. Celkem se senzorické analýzy zúčastnilo 61 posuzovatelů (24,4 ? 6,7 let) a dotazníkového průzkumu 106 respondentů (35 ? 16,9). Výsledky senzorického hodnocení ukázaly, že hodnotitelé upřednostňují více trvanlivá mléka a že jim více chutnají mléka tučnější. Z dotazníkového šetření mimo jiné vyplynulo, že hlavním kritériem při výběru mléka byla chuť, dále kvalita a obsah tuku. Nejmenší podíl na rozhodování měla reklama.
Influence of selected demographic factors on sensory evaluation and acceptability of drinking types of milk
Keywords: trvanlivé mléko; čerstvé mléko; tučnost mléka; demografické faktory; senzorické hodnocení; dotazníkové šetření; UHT milk; pasteurized milk; milk fat; demographic factors; sensory evaluation; questionnaire survey