Kvalita života osob s tělesným postižením - Baťhová, Nela (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na téma Kvality života osob s tělesným postižením. Cílem práce je zmapovat problematiku faktorů majících vliv na kvalitu života osob s tělesným postižením. Výzkum byl realizován na základě kvalitativního šetření. Podle stanovených cílů byla definována hlavní výzkumná otázka: Jaké faktory ovlivňují kvalitu života osob s tělesným postižením? Práce je rozdělena do dvou částí, a to na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je členěna na tři hlavní kapitoly, tzv. klíčové celky. První z kapitol objasňuje problematiku tělesného postižení, na které se dále práce zaměřuje. V druhé kapitole práce pojednává o kvalitě života, vysvětluje pojem a principy kvality života. Třetí kapitola představuje péči o osoby s tělesným postižením, zaměřuje se především na koordinovanou rehabilitaci. V praktické části jsou blíže popsány cíle práce, dílčí výzkumné otázky, metodika šetření a techniky sběru dat. Pro dosažení cíle praktické části bylo zvoleno otevřené kódování. Zvolenou technikou sběru dat se staly hloubkové rozhovory a analýza případových studií. Po prozkoumání dané problematiky byly zjištěny faktory mající vliv na kvalitu života osob s tělesným postižením. Mezi zásadní faktory se řadila podpora rodiny, přístup společnosti, sport, doprava, využití rehabilitace, finance, kontakt s lidmi s tělesným postižením, nebo různé pomůcky. Práce může přispět k eliminaci negativních faktorů na život osob s tělesným postižením a na základě toho může tato práce vést k zamyšlení, jak zlepšit život těchto jedinců.
The Quality of Life of People with Physical Disabilities
Keywords: Tělesné postižení; kvalita života; pohyb; rehabilitace; zdraví; omezení; Physical disability; quality of life; movement; rehabilitation; health; limitations