Mladá Boleslav v raném středověku a její zázemí - Kraus, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce v první řadě shrnuje a mapuje dosavadní archeologické poznání raně středověkého osídlení v bezprostředním okolí hradského centra Mladé Boleslavi a Švédských šancí (k. ú. Chloumek). Jedná se arbitrárně vymezené území s okruhem vzdálenosti 5km od Mladé Boleslavi. Prostorová data pak byla zpracována v prostředí GIS a z nich byly poté vytvořeny prediktivní modely. Ty jsou dále dle dosavadních poznatků o hospodářském zázemí zhodnoceny, zkritizovány, interpretovány a je načrtnuta možná podoba a vývoj zázemí. V rámci práce pak byl proveden analytický povrchový sběr na hradišti Švédské šance, materiál z něho prostorově vyhodnocen, chronologicky zařazen a porovnán s darovaným keramickým souborem.
Mladá Boleslav in early medieval period and its hinterland
Keywords: Mladá Boleslav; raný středověk; prediktivní model; zázemí; hradiště; centrální místa; Mladá Boleslav; early medieval; predictive model; hinterland; stronghold; central places