Analýza vnitřního a vnějšího prostředí vybraného podniku - Nováková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit současnou situaci podniku pomocí analýz vnitřního a vnějšího prostředí a navrhnout opatření pro daný podnik, která by zlepšila jeho postavení na trhu. Zkoumanou firmou je HZT Technik servis a.s. sídlící v Milíně a jejíž hlavní činností je prodej, servis a poskytování služeb v oblasti zemědělských strojů a komunální techniky. Informace potřebné pro zpracování bakalářské práce byly poskytnuty samotnou firmou a dále čerpány z odborné literatury. Získané znalosti pomohly pochopit danou problematiku a umožnily zpracovat analýzy v praktické části. Pro naplnění cíle bakalářské práce byly provedeny tyto analýzy: Porterův model pěti konkurenčních sil, finanční analýza a SWOT analýza. Výsledky jednotlivých analýz byly shrnuty a došlo ke stanovení návrhů na řešení a zlepšení dosavadní situace.
The Analysis of Internal and External Environment of the Selected Company
Keywords: finanční analýza; vnitřní a vnější prostředí; pozice na trhu; Porterův model pěti konkurenčních sil; SWOT analýza; financial analysis; internal and external environment; market position; Porter´s five forces; SWOT analysis