Mobilita fotosyntetických proteinů - Krafl, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Metodou FRAP (Fluorescence Recovery After Photobleaching - Návrat fluorescence po fotovybělení) byla zkoumána mobilita fotosyntetických pigment-proteinových komplexů (fykobilizomy a fotosystém II), které hrají ve fotosyntéze důležitou roli. Metoda FRAP je fluorescenční mikroskopickou metodou pro měření mobility v biologických systémech. Studované komponenty v membráně jsou vyběleny soustředěným laserovým paprskem. Návrat fluorescence ve vybělené oblasti odpovídá mobilitě (difúzi) nevybělených proteinů. Současný stav poznání o mobilitě fotosyntetických proteinů je značně omezený. Práce byla zaměřena na optimalizaci měření mobility fotosyntetických proteinů metodou FRAP. Bylo provedeno několik metodických experimentů, na základě jejichž vyhodnocení a ověření se povedlo se změřit mobilitu a difúzní koeficienty fykobilizomů a proteinů obsahující chlorofyl u vybraných zástupců ruduch (Porphyridium cruentum, Cyanidium caldarium) a sinic (Synechocystis PCC6803, Acaryochloris marina). Metodika vyvinutá v rámci diplomové práce byla uplatněna v dalších výzkumech.
Mobility of photosynthetic proteins
Keywords: FRAP; mikroskop; fotosyntéza; fykobilizom; fotosystém; fluorescence; ruduchy; sinice; FRAP; microscope; photosynthesis; phycobilisomes; photosystem; fluorescence; rhodophytes; cyanobacteria