Anaforické užití demonstrativ v odborných textech (kontrastivní analýza) - Machulová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem diplomové práce je kontrastivní analýza českých a španělských demonstrativ v anaforickém užití. Cílem práce je zmapování vybraného vzorku českých a španělských anafor ve filosofických textech 21. století. Práce se dělí na dvě části: teoretickou a praktickou. V teoretické části autorka pojednává o fenoménu deixe, klasifikuje determinanty a demonstrativa, a to jak z pohledu českých, tak i španělských gramatik. V praktické části je prováděna analýza vybraných vzorků anaforických vyjádření, které si autorka náhodně zvolila pomocí programu SketchEngine. V závěru práce jsou poznatky vyhodnoceny a na základě kontrastivní analýzy učiněn závěr. Práce je psána v českém jazyce.
Anaphoric use of demonstratives in professional texts. (contrastive analysis)
Keywords: Anafora; deixe; Sketch Engine; odkazování; filosofické texty; determinanty; Anaphors; deixis; Sketch Engine; reference; philosophical texts; determinants